Husum Dyreklinik er ISO-certificeret

Husum Dyreklinik

Frederikssundsvej 326
2700 Brønshøj

Tlf: 3828 7712

Mail: 1@husumdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag: 8 - 17
Tirsdag: 8 - 17
Onsdag: 8 - 17
Torsdag: 8 - 19
Fredag: 8 - 16
Lørdag: 10 - 14 (kun fodersalg)

En dyrlæge kan træffes alle hverdage imellem kl. 8 - 9, men der er telefontid hele dagen i vores åbningstider.

Suprelorin implantat til ilder i stedet for neutralisationSom noget nyt anbefaler vi at ildere/fritter får et implantat som alternativ til neutralisering, da det forhindrer at de udvikler kræft i deres binyrer som også kaldes hyperadrenocortisisme men i daglig tale kaldes det også Cushingsdisease. Hyperadrenocortisisme viser sig ved hårtab, kløe og hos hanner problemer med urinering.

Ilderens brunstcyklus

Ilderen også kaldet fritten kommer typisk i brunst første forår efter den er født.

Hunilderen kommer i brunst når dagslængden er over 12 timer. Brunstsæsonen vil normalt vare fra marts til september, men da de fleste ildere holdes indenfor, hvor lysforholdene er lidt anderledes, kan nogle hunner gå i brunst tidligere.

Hvorfor neutralisere sin ilder?

Grunden til at vi tidligere anbefalede sterilisation af hunnerne er, at de får en for høj produktion af østrogen, hvis de ikke bliver parret. Denne høje østrogenproduktion kan give blodmangel.

Grunden til at vi anbefalede kastration af hannerne er, at dette sænker niveauet af duftproducerende stoffer fra kirtlerne, så deres pels ikke lugter så slemt og gør at de ofte ikke urinmarkerer i deres territorie (dvs din stue). Nogle gange vil de også blive mindre aggressive.

Ildere kan udvilkle hyperadrenocortisisme efter neutralisering

Ilderen kan sekundært til neutralisering udvikle godartet kræft i den kønshormonproducerende del af binyren (en sygdom kaldet hyperadrenocortisisme, i daglig tale Cushings Disease) som bl.a. kan medføre hårtab, kløe og hos hannerne problemer med urinering pga en forstørret prostata. Disse symptomer ser man oftere i foråret og hos ildere over 2 år.

Implantater- et bedre alternativ til neutralisering

Som noget relativt nyt har man fundet ud af at ved at give et implantat (Suprelorin®) der hæmmer udskillelsen af kønshomoner i binyren kan man forhindre sygdommen i at udvikles. Dette kan både fungere som behandling til sygdommen hvis fritten allerede er neutraliseret, men vi anbefaler det også nu som alternativ til kastration eller sterilisation. Implantet vil nemlig udover at hindre udviklingen af hyperadrenocortisisme have samme gode effekt som neutralisering af både hunner og hanner og dermed forhindre den forhøjede østrogenproduktion hos hunner samt mindske lugten hos hanner.

Implantatet gives ved en injektion igennem huden og det gøres uden narkose. Implantet gives hvert 2. år i tidligt forår.

Hvis du har en ilder og vil høre mere om dette så ring endelig på vores tlf  38 28 77 12