Husum Dyreklinik er ISO-certificeret

Husum Dyreklinik

Frederikssundsvej 326
2700 Brønshøj

Tlf: 3828 7712

Mail: 1@husumdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag: 8 - 17
Tirsdag: 8 - 17
Onsdag: 8 - 17
Torsdag: 8 - 19
Fredag: 8 - 16
Lørdag: 10 - 14 (kun fodersalg)

En dyrlæge kan træffes alle hverdage imellem kl. 8 - 9, men der er telefontid hele dagen i vores åbningstider.

Sterilisation af hund og ændret adfærd

Når hunde lever sammen med os mennesker er de oftest nødt til at indordne sig under vores vilkår. For det meste har vores dyr et godt og uproblematisk hundeliv, men under tiden opstår der problemer og samlivet er ikke så hyggeligt som det kunne være.

Vi mennesker hindrer (naturligt nok) hunhunden i at følge sin naturlige adfærd under løbetiden. Hvis ikke hun skal blive drægtig, bliver vi nød til bogstavelig talt at holde hunden i kort snor. Den kan ikke løbe frit i haven eller hundeskoven og kan ikke deltage i hundetræning.

Håndtering af de udfordringer sammen med ønsket undgå uventede hvalpe er grunden til at mange hunde bliver steriliseret.

 

Er det synd for hunden?

For en del vil denne adfærd ikke være udtalt nok til at blive problematisk. For andre er løbetiden forbundet med betydelige gener.

Vi har i forvejen dyrenes adfærd til at passe til vores liv og naturligvis hindret dyrene i deres basale tilfredstillelse af kønsdriften. For en del hunde er det intet problem, men andre har svære ved at tilpasse sig.

Indbildsk graviditet (pseudo-drægtighed) er også et problem for nogle hunde. Det er en tilstand hvor hunhunden efter endt løbetid danner hormoner i stil med dem en drægtige tæve har. Det kan gære tæven mere forsigtig, indesluttet og få hende til at samle på bamser og andet legetøj som erstatning for de hvalpe hun ikke har.

Det betyder at nogle hunde vil være bedre tjent med ikke at komme i løbetid.

 

Kaloriebehov og overvægt.

'Kastration' eller 'sterilisation'?

På dansk bruges ordet 'sterilisation' oftest om fjernelse af æggestokkene og/eller livmoderen hos tæver og hunkatte. Ordet betyder egentlig kun afsnørinng af hormonproducerende kønsdele hos begge køn.

'Kastration' er egentlig den korrekte betegnelse for operationen hos begge køn. Det betyder nemlig fjernelse af de hormonproducerende kønsdele.

Langt de fleste kender dog operationen som 'sterilisation', og derfor bruger vi også den betegnelse.

Når hunden er neutraliseret, bliver den kaloriebehov mindre. Det betyder at daglige vaner med foder og godbidder skal laves om. Det er ofte ret simple ting, som at aktivere hunden ved spisningen eller ændre fodertypen, der kan gøre forskellen. Vi skal blot være opmærksomme på udfordringer og tage affærde.

Det er ikke normalt at en hunhund bliver doven at at blive steriliseret. Både overvægt og det at hunden bliver mere moden vil kunne mærkes på hunden, men sterilisationen er i sig selv ikke årsagen.

 

Adfærdsændringer efter neutralisering

Rent statistisk vil de fleste tæver blive mere afbalancerede, mere lydige og mindre aggressive. Det betyder samtidig at for nogle vil sterilisation ikke have den effekt og for enkelte vil det ligefrem virke modsat.

Eksempelvis ser vi ind imellem at en reserveret tæve bliver mere reserveret og ønsker mindre kontakt med andre hunde. Især andre tæver. Samtidig kan hun blive blive mere knyttet til sine ejere. For nogle vil dette være en positiv ting, men alle hunde er forskellige og alle hunde skal vurderes som individer.

Det kan være svært at gætte på forhånd og vi hjælper da også gerne med vores vurdering.

 

Alle er individuelle

Neutralisering er ikke en universalløsning på adfærdsproblemer. Den slags udfordringer skal løses med korrekt tilgang. Når det er sagt vil neutralisering klart hjælpe en hund, der er i sine hormoners vold.

 

Ring til os hvis du har spørgsmål eller vil snakke med os om din hund.

 

Sterilisation af hund og ændret adfærd. Ring til os hvis du vil have mere viden om emnet