Husum Dyreklinik er ISO-certificeret

Husum Dyreklinik

Frederikssundsvej 326
2700 Brønshøj

Tlf: 3828 7712

Mail: 1@husumdyreklinik.dk

Åbningstider

Mandag: 8 - 17
Tirsdag: 8 - 17
Onsdag: 8 - 17
Torsdag: 8 - 19
Fredag: 8 - 16
Lørdag: 10 - 14 (kun fodersalg)

En dyrlæge kan træffes alle hverdage imellem kl. 8 - 9, men der er telefontid hele dagen i vores åbningstider.


Hudbetændelse er en overvækst af bakterier eller svamp på hudens overflade. Læbefoldsbetændelse er en form for hudbetændelse lokaliseret til læberne og ses ofte hos schæferhunde.

Betændelse i læben viser sig som sår og skorpe lige under læberne og ved læbefolden.

Behandlingen består af rens og antibiotikasalve.

 

 

Hudbetændelse

Hunde har ligesom mennesker både bakterier og svamp på huden uden at det giver sygdom. Ved en hudinfektion sker der en overvækst af bakterier på hudens overflade, som følge af forstyrrelser i hudens balance og beskyttelsesmekanismer.

 

Der er ofte en underliggende årsag til betændelsen

Der er som oftest en underliggende årsag til at hunden får en hudinfektion. Flere forhold og sygdomme kan resultere i ubalance og nedsatte forsvarsmekanismer i huden såsom; allergi, ringorm og parasitær sygdom (fx lopper, skab og hårsækmider), som gør at dyret kløer sig. Fugt og høje temperaturer, skæleksem, hormonelle sygdomme (for lavt stofskifte og Cushings syndrom) og dårligt immunforsvar kan også resultere i en hudinfektion. Endelig er der nogle hunde der kan få hudinfektion uden nogen underliggende årsag, som er født med nedsatte forsvarsmekanismer i huden.

 

Læbefoldsbetændelse

Betændelse i læben giver væskende sår rødmen og skorper

Læbefoldsbetændelse er en hudinfektion begrænset til læbefolderne. Infektionen viser sig ved små skorpe og sår lige under læberne i læbefolderne og hunden vil ofte klø sig eller kører hovedet rundt i et tæppe.

Betændelse i læben ses ofte hos Schæferhunde, men andre hunde kan også få det. Specielt hunde med store læbefolder (hvori der er varmt og fugtigt) er i risiko for at få læbefoldsbetændelse.

 

Bakteriedyrkning og tapetest

Diagnosen stilles ved at lave en lille prøve fra læbefolden med noget tape (en såkaldt ”tapetest”). Dyrlægen farver prøven og kigger på den i mikroskopet.

Ved hjælpe af tapetesten kan det ses om det er bakterier eller svamp der er tale om. Tapetesten kan ligeledes udelukke andre sygdomme der kan ligne. Det kan f.eks. være autoimmune sygdomme, hvor immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt overfor kroppen selv.

For at vide hvilke bakterier der er involveret, og om de er resistente overfor nogle typer af antibiotika, kan der laves en bakteriedyrkning. Der tages en prøve med en steril vatpind, som sendes til et laboratorium, som foretager dyrkningen.

 

Behandling af læbefoldsbetændelse

I de fleste tilfælde er det nok med daglig rensning af området med klorhexidin (3 -5 %), svampedræbende shampoo eller antibiotikasalve som påsmøres på området 2 gange dagligt.

Nogle gange er det nødvendigt med antibiotika som tabletform, hvis infektionen er meget genstridig. Det er vigtigt at få infektionen behandlet, da den ellers kan sprede sig.

 

Er Du i tvivl om din hun har en bakterieinfektion i huden så kontakt os.